" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Samandağ Ayna Haber

GÜN UZUN; İŞ GÜVENCESİZ VE İNSAFSIZCA…

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
GÜN UZUN; İŞ GÜVENCESİZ VE İNSAFSIZCA…
908 views
28 Ekim 2022 - 11:27
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Üreticinin cephesi gülümsetirken, İşçi ne durumda?

İklim şartları ve verimli arazileriyle hemen her ürünün yetiştirildiği ilimizde yılda 60 bin ton civarında üretilen maydanoz, birçok yabancı mutfakta da yemeklere lezzet katıyor. İlimizde hasadı devam eden maydanozdan bu yıl 62 bin ton rekolte bekleniyor. Rekoltesi bu derece yüksek ve kazandıran maydanozun bir de işçilerini dinledik! İlçemize bağlı Kapısuyun Mahallemizde objektifimize yakalanan maydanoz işçileri, kırmızıbiber, pazı, erik, maydanoz ve daha birçok sebzenin ana vatanı olan ilçemizin, verimli arazileri olduğuna dikkat çektiler.

Havası ve suyundan toprağa ne ekseniz verimini alırsınız diyen işçiler,  vatandaşın bir karış toprağını değerlendirmek amacıyla evinin bahçesine bile ekimini yaptığı maydanoz, yurt içinde ve yurt dışında da büyük talep görüyor.

Başta Samandağ ilçemiz olmak üzere Arsuz ve Reyhanlı ilçelerinde yoğunlukla yetiştirilen maydanoz, ihraç edilerek ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

Toprak yapısı ve iklimi bakımından ilçemizde birçok ürünün yetiştirilirken, 4 mevsim hasat edilen maydanoz ülke tanıtımına da büyük katkı sağlıyor.

İlçemiz, narenciyeden zeytine, seracılık ve maydanoz üretimi gibi birçok tarımsal faaliyette büyük bir öneme sahip. İlimiz geneli itibarıyla 41 bin dekar alanda maydanoz üretimi söz konusu. Birçok yemekte kullanılan maydanozun büyük bölümü Romanya’ya ihraç ediliyor. Maydanoz, aynı zamanda Bulgaristan, Ukrayna ve Moldova’ya da gönderiliyor. C vitamini açısından zengin bir ürün olan maydanoz, birçok çiftçinin geçim kaynağı durumunda olduğu gibi istihdama da büyük katkı sağlıyor.

1000 bağ ve üzeri adede göre alınan yevmiye 200 – 250 TL şeklinde olurken 14 bağ maydanozdan oluşan bendek ise 10 tlden satılıyor.

Kadınlar tarım işçiliğinin 24 saatini veya ömrünün tamamını şöyle özetliyor; “günde 12 saat boyunca tarlada tere, roka, maydanoz, yeşil soğan yada narenciye topluyoruz. Ne geleceğimiz güvence altında ne de bir birikimimiz var. Sadece günü kurtarmaya çalışıyoruz. Sabahın ilk ışığında hatta gün aymadan, günün sonuna dek ter dökerek ürünleri topluyoruz. Yazın sıcakta, kışın yağmur, çamur ve soğuktayız. Mecbur olduğumuz için bu zorluklara katlanıyoruz. Aldığımız para çocukların okul masraflarına bile yetmiyor. Bir de bu işin güvencesizlik yanı var tabii. Emeklerimizin karşılığını da alamıyoruz. Yani emeğimiz görülmüyor.

Çalışsan da çalışmasan da kayıt dışısın. Bir de istiflenerek girdiğimiz servis, ya da ölüm koşullarında yolculuk ettiğimiz pikap devrilirse tamamen kayıt dışısın. İşte tarım işçisinin de tarım işçisi kadınların da güncel hali bu!”

Haber – Foto: Ümit Dadük Sağaltıcı

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Anasayfa Sağ Bloka Esnek veya Sabit ölçülerde SINIRSIZ reklam alanını şablon olarak ekleyebilirsiniz. Şuan örnek olarak sadece 2 reklam kullanıldı.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.