" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Samandağ Ayna Haber

UFACIK BEDENİ YARDIM ELİ BEKLİYOR

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
UFACIK BEDENİ YARDIM ELİ BEKLİYOR
512 views
25 Ekim 2022 - 17:23
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

SMA’lı Bebeğin Zamanı Daralıyor…

Ülkemizde ve şehrimizde hemen hemen her gün bir bebeğe SMA teşhisi konuyor. Sma’lı aliler Umutlarını Zolgensma adlı dünyanın en pahalı SMA tedavisine bağlayıp kampanyalar düzenliyorlar. Televizyon kanallarında, gazetelerde SMA hastalığı ile farkındalık oluşturmak, yanlış bilinen doğruları düzeltmek, kamuoyunu bilimsel veriler ışığında bilgilendirerek azda olsa umut ışığı olmaya çalışıyorlar.

Bağış Kampanyası Valilik İzinli

Nefes bebek için başlatılan kampanya Hatay Valiliği’nin verdiği izinle yapılıyor. Nefes Bebeğe destek vermek isteyenler TR82 0001 0004 4696 1008 6550 04 IBAN numarasına para yatırarak veya Türk Telekom ve Turkcell operatörleri üzerinden 6586’ya mesaj atarak destek olabilirler. Atılacak her mesaj nefes bebeğin tedavisine 20 lira katkıda bulunacak.

‘Nefes’i görmezden gelmeyin’

Kampanya nedeniyle işini de bıraktığını belirten Cemil Yeşil ise, “Tüm gün kızımızla ilgileniyoruz. Kızımız gözümüzün önünde eriyor ve geç olmadan ilaca kavuşmak istiyoruz. Bu kadar şeye mücadele ederken, bir de mahallemizde meydana gelen elektrik kesintileri bizleri tedirgin ediyor. Kızım, cihazlar olmadan nefes alamıyor. Elektriğin kesilme ihtimaline karşı uyumuyoruz, annesiyle beraber sırayla kızımın başında nöbet tutuyoruz. Cihazlar olmadan uyutamıyoruz. Elektrik kesildiğini anladığımız zaman kalkıp kızımıza bakıyoruz. ‘Kızımız nefessiz mi kalmış. ölmüş mü’ diye ödümüz kopuyor. Kesinti devam ederse, cihazı çalıştıran jeneratörü devreye alıyoruz. Aksi takdirde kızımız ölür. Yaşadığımız sıkıntılar apaçık ortada. Lütfen bize destek olun, kampanyayı sonuçlandıralım. Kızım Nefes’i görmezden gelmeyin” diye konuştu.

SMA testi nasıl yapılır?

SMA (Spinal Musküler Atrofi) sinir hücrelerini etkileyen genetik bir rahatsızlık. Anne ve baba adayının mutasyon genini taşıması, doğacak çocuk açısından riskli bir durum. Bu nedenle çiftlerin, bebek sahibi olmadan önce SMA testi yaptırması hayati önem taşıyor. Peki, SMA testi nasıl yapılır? İşte konuyla ilgili detaylar… Sinir hücrelerini etkileyen, kalıtsal ve ilerleyici bir kas hastalığı olan SMA, nadir görülüyor. Hastalık, omurilikteki motor sinir hücrelerini etkileyerek yürüme, yemek yeme ve nefes alma gibi temel kabiliyetlerin işleyişini bozuyor. Bebek sahibi olmak isteyen anne ve babaya önceden yaptırabilecekleri SMA testi ile bebeğin risk taşıyıp taşımadığı öğreniliyor. Peki, SMA nasıl testi nasıl yapılır?

SMA nedir?

Spinal müsküler atrofi (SMA), kasların zayıflamasına ve atılmasına neden olan genetik (kalıtsal) bir nöromüsküler hastalıktır. SMA’lı insanlar, omurilikte kas hareketini kontrol eden (motor nöronlar olarak adlandırılan) belirli bir tür sinir hücresini kaybederler. Bu motor nöronlar olmadan kaslar, kasları hareket ettiren sinir sinyallerini almaz. Atrofi kelimesi daha küçük anlamına gelen tıbbi bir terimdir. SMA ile bazı kaslar, kullanılmadığı için küçülür ve zayıflar.

SMA testi nasıl yapılır?

SMA (Spinal Müsküler Atrofi) genetik geçişli bir hastalık olduğundan, tarama programıyla taşıyıcı çiftlerin, evlilik öncesinde belirlenmesi amaçlanıyor. Böylece, ailelere bebeğin hasta doğabileceği anlatılarak doğum öncesinde tedbir alınması sağlanıyor.Bebek sahibi olmak isteyen anne baba adaylarının SMA testini yaptırması büyük önem taşıyor. Hastalığa, SMN1 genindeki eksikliklerin sebep olduğu biliniyor. Bu yüzden bebeklerin SMA riskini taşıyıp taşımadığını öğrenmek, basit bir kan testiyle mümkün olabiliyor. Sonuç belli olduktan sonra eğer risk varsa ilgili uzmana yönlendirilip, hastalıkla ilgili risklere karşı bir yol haritası belirleniyor.

Haber – Foto: Ümit Dadük Sağaltıcı

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Anasayfa Sağ Bloka Esnek veya Sabit ölçülerde SINIRSIZ reklam alanını şablon olarak ekleyebilirsiniz. Şuan örnek olarak sadece 2 reklam kullanıldı.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.